Blog i aktualności

środa, Listopad 27, 2019, 19:33

Na pozór dziwne połączenie. Jednak okazuje się, że pełnowartościowa, gorzka czekolada poprawia nastrój i są na to naukowe dowody. Istnieją produkty żywnościowe, które powodują, że organizm jest bardziej zadowolony i zrównoważony. Jednak nie chodzi tu o zwykłą przyjemnością, które daje jedzenie.To jak w tytule książki znanego neurobiologa i psychiatry - Manfreda Spitzera "Dopamina i sernik", w której opisany jest szlak dopaminergiczny mezolimbiczno-mezokortykalny (długa nazwa mnie zmęczyła, chyba sięgnę po czekoladę;)). Zwykły cukier pobudza wydzielanie dopaminy ale trzeba go coraz więcej, aby efekt był odczuwalny. Lepiej nie wpaść w ten schemat, lecz znaleźć inne źródła radości. A kostkę gorzkiej czekolady potraktować jak suplement diety.


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe
Copyright ©2018 bezstres, All Rights Reserved.