Jesienne zmęczenie i czekolada
Na pozór dziwne połączenie. Jednak okazuje się, że pełnowartościowa, gorzka czekolada poprawia nastrój i są na to naukowe dowody. Istnieją produkty żywnościowe, które powodują, że organizm jest bardziej zadowolony i zrównoważony. Jednak nie chodzi tu o zwykłą przyjemnością, które daje jedzenie.To jak w tytule książki znanego neurobiologa i psychiatry – Manfreda Spitzera „Dopamina i sernik”, w której opisany jest szlak dopaminergiczny mezolimbiczno-mezokortykalny (długa nazwa mnie zmęczyła, chyba sięgnę po czekoladę;)). Zwykły cukier pobudza wydzielanie dopaminy ale trzeba go coraz więcej, aby efekt był odczuwalny. Lepiej nie wpaść w ten schemat, lecz znaleźć inne źródła radości. A kostkę gorzkiej czekolady potraktować jak suplement diety.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!